După apelul proiectului județean menit să celebreze educația din toate școlile coordonate, Inspectoratul Școlar Județean Buzău ne-a invitat la mult așteptata gală a directorilor, de ieri și de azi, ai școlilor din județul Buzău: „Învățământul buzoian între tradiție și modernitate”, purtând semnătura dnei Inspector Școlar General Daniela Palcău, secondată de echipa sa, mobilizată exemplar.
A fost un eveniment cu mult suflet pus de organizatori și multe inimi mișcate la unison – peste 500 de participanți – și de bucuria revederii, și de muzica profesioniștilor de la Liceul de Arte, în care au fost sărbătoriți directorii de odinioară ce au trudit până la pensionare în școlile buzoiene, în vremuri tulburi; totodată, au fost recunoscute eforturile actualilor manageri și ale colectivelor pe care le conduc.
La propunerea actualei conduceri a Seminarului Teologic buzoian, a fost omagiat și fostul director, Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, alături de ceilalți invitați ai altor școli, printre care și doi profesori ai Seminarului – foști directori ai Colegiului Național Pedagogic din Buzău: dl prof. Ștefan Stănescu și dl prof. Constantin Coman.
Cu prilejul decernării premiilor concursului județean organizat în cadrul acestui proiect, „Directorul de școală, de la competență la competiție”, noul director, Pr. prof. Cristian Dima, a primit, pentru Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, trofeul secțiunii „Promovarea diversității culturale, a obiceiurilor, a tradițiilor, a istoriei și a culturii naționale în școala buzoiană”, dar și alte premii, alături de toți managerii, școlile și seniorii reuniți la ceas festiv.
Trofeul a fost o recunoaștere a autenticei parabole de comuniune Biserică – Școală – Comunitate, ilustrată în filmul propus spre evaluare, de liceul nostru, sub coordonarea Pr. prof. Costel Stoica, și – mai mult decât un succes – a fost „notarea” lecției învățate de la dascălii noștri: cultura dialogului și pasiunea de a învăța, cu și alături de ceilalți.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a fost, și de această dată, alături de Inspectoratul Școlar Județean și de școlile din județ – reprezentată la gală de Pr. cons. Dan Necula – susținând demersul de recunoaștere a valorilor, modelelor și a promotorilor de educație ca, de altfel, pe tot parcursul ultimilor 11 ani.
O emoție deosebită a constituit-o reîntâlnirea cu colegul meu de bancă din liceu, Părintele profesor Liviu Cristinel Pârlog, printre comesenii deosebiți pe care i-am avut și, desigur, și cu alți colegi, astăzi directori de școală. Dar din 1992, cu Părintele Liviu, am fost mai tot timpul împreună, pe același drum: la pregătirea pentru a da examen de admitere la Seminar, apoi în aceeași clasă și, la un moment dat, și în aceeași bancă, împărțind aceeași pasiune pentru disciplinele teologice, engleză și franceză, apoi la Facultatea de Teologie, la același loc de muncă, cu chemări și slujiri asemănătoare, la aceeași masă și pe același pomelnic, cu aceiași prieteni… Ne vedem rar, dar bucuroși și cu același sentiment frățesc! Mă simt binecuvântat! Și cred că și el, Părintele Liviu Cristinel, vechiul meu prieten!
Dincolo de aprecierile cuvenite, formale, care ar putea fi exprimate din pură civilitate, mărturisesc că a fost o revedere cu impact greu cuantificabil, printre mulți dintre invitații îmbrățișați pe care i-am admirat acolo și adevărată sărbătoare: o bucurie pentru directorii seniori, o pauză binemeritată pentru cei mai tineri (decât ei) și o lecție pentru cei absenți… „Il n’est pas de plaisir plus doux que de surprendre un homme en lui donnant plus qu’il n’espère”, zicea Baudelaire…
Pr. prof. Cristian Dima
Directorul Seminarului